Friday, September 12, 2014

A little something mr. Meyers wrote..

De kunst van het genieten

P. Meyers


Met enige regelmaat worden ervaren sigarenrokers als ondergetekende benaderd door nieuwe bekeerlingen, meestal enthousiaste heren of dames, met de vraag welke sigaar men hen het best zou kunnen aanraden en hoe op meest optimale wijze daarvan te genieten. Vaak bedoelt men te vragen, hoe word je nu een echte aficionado? Hoe krijg je dat typische Habano gevoel, of in onze taal het ‘El Gusto’ gevoel? Het gevoel van intens genieten. Echter genieten is ook een kunst. Een kunst die je bijvoorbeeld kan leren in elke Casa del Habano.


Zo gebeurt het vaak dat je lekker zit te ontspannen en te genieten in de prachtige lounge van Casa del Habano of desnoods een ander heilig huis, met op de achtergrond wat zachte Cubaanse salsa muziek, en dan komt er een onwetende op je af met het verzoek meer te willen weten over de geheimen van de wereld van Havana. Men wil de kunst van het degusteren onder de knie krijgen. Maar ja, ook Rome is niet in één dag gebouwd. Ook de sigarenwereld is iets wat tijd en interesse vergt en bovendien de juiste levensinstelling. Wie thuis wil worden gebracht in de wereld van het bruine goud, dient zich de tijd te gunnen om te ontspannen en te ontdekken. Met juiste begeleiding leren te genieten. Never too late!


Het was Sigmund Freud die terecht zei: 'Roken is een van de mooiste en goedkoopste geneugten van het leven. En indien je er voor kiest niet te roken, dan doe je je zelf tekort'.


Ook op de vraag welke sigaar het beste aan te bevelen is, valt moeilijk te antwoorden. Immers smaken verschillen. Toch goede smaken verschillen nauwelijks. En gezien de wereld van Havana weggelegd is voor de echte aficionado, voor de mens die van het leven intens wenst te genieten, liefs met gezellige vrienden, wil je deze vraag zo goed mogelijk beantwoorden, zodat de nieuweling zich ook thuis voelt in het Antwerpse stukje Cuba. Toch, in het geval deze persoon een vervelende kwast is, dan zeg je natuurlijk rustig dat dit niet zo snel te leren valt. Onze Havana club is immers uitsluitend toegankelijk voor aangename lui.


Voor bezoekers die weinig ervaring hebben in het degusteren van sigaren, zou ik aanraden om te beginnen met enige uitleg over de verscheidene tabaksbladeren en de wijze waarop de sigaar gerold wordt. Ook is het van belang het een en ander te vertellen over hoe de sigaar rustig aangestoken wordt. Wij zijn geen overspannen gestreste roofdieren, zoals sigarettenrokers of rokers van andere chemische troep, maar een club mensen die het degusteren tot kunst hebben verheven. Ook is het belangrijk om niet met een te zware sigaar te beginnen. Ik zou eerder kiezen voor een Montecristo Eagle of Master, een Hoyo de Monterrey Especial of Epicure II. Maar het mag ook een Romeo Y Julieta Wide Churchill of een simpele San Cristobal La Fuerza zijn. En vergeet niet de kleine, maar uiterst lekkere Halve Corona’s van H. Upmann of de Petit Robusto’s van Romeo Y Julieta. Al doende leert men.


De professionele levensgenieter en beroepsaficionado, de heer Ben Vinken, beschrijft vaak in zijn prachtige sigarenmagazine El Gusto over de vele smakelijke combinaties van drank en goede sigaren. De pairing van een prachtig handgerolde Havana met een glaasje oude porto of een goede whisky of rum, is onbeschrijflijk. En hij kan het weten. Leest u maar bijvoorbeeld in El Gusto nummer 11 voor de verschillende combinaties, zelfs met Belgisch bier of chocolade. Menig werk is geschreven over dit ‘savoir-recevoir’. Maar mocht u heerlijk willen genieten van een sigaar, met desnoods een ouderwets glas muntthee of glaasje jus d'orange, bent u niet minder welkom in ons stukje Cuba, te Casa del Habano Antwerpen.

Bedankt voor deze prachtige tekst, Rabbi Meyers!

Casa Del Habano

No comments:

Post a Comment